Het is voorjaar en dat betekent dat veel mensen weer beginnen met hardlopen. Wil je ook gaan rennen? Koop dan goede hardloopschoenen. Laat je bij de aankoop niet verleiden door het hipste merk of de mooiste kleur. Een hardloopschoen is als je levenspartner: het uiterlijk is leuk voor even, maar wat telt is wat de schoen op lange termijn voor je doet. Maar waar let je dan op bij het kopen van de schoenen?

Stabiliteit van de zool

Te veel mensen lopen op een slappe schoen. “Lekker soepel” denk je dan, maar de meeste mensen hebben baat bij een stijvere schoen. Deze biedt namelijk meer stabiliteit bij het landen. Een manier om te bepalen of de schoen stabiel is, is door de torsiestijfheid te checken. Pak de boven- en onderkant van de schoen en maak een wringende beweging. Hoe minder makkelijk dit gaat, hoe stijver de schoen. Check ook de buigzaamheid van de schoen: kun je hem dubbelklappen in het midden van de schoen? Dan kun je hem beter laten staan. Een hardloopschoen mag alleen buigen op de bal van de voet. Wanneer draag je dan een lichte, soepele schoen? Kies voor zo’n model als je licht/rank gebouwd bent, een lichte tred hebt, of een voorvoetloper bent. Of kies ervoor om erop te lopen tijdens wedstrijden.

Breedte van de leest

Hoe breed of smal je voet is, daar kun je niets aan doen. Wel kun je letten op de breedte van je schoen. Is je schoen te smal, dan hangt je voet wat over de zijkant van de zool. Zo komt er te veel spanning op het bovenwerk van de schoen te staan, wat pijnlijk kan zijn en niet bevorderlijk is voor de levensduur van je schoen. In het beste geval gaat je schoen kapot, in het slechtste geval gaat het schuren, krijg je blaren of tintelende voeten. Is je schoen daarentegen te breed, dan ga je schuiven. Dit voel je wanneer je een bocht door gaat, waardoor je ‘onzeker’ kunt gaan lopen. Ook een te wijde schoen kan blaren veroorzaken.

De maat

Mensen die op eigen initiatief – dus zonder advies – een schoen kopen, kiezen meestal een te kleine schoen, soms tot wel twee maten te krap. Maar let op:

  1. Hardloopschoenen vallen een maat kleiner dan reguliere schoenen. Een normale maat 43 heeft minimaal een sportschoenmaat 44 nodig.
  2. Je hebt een halve maat extra nodig: tijdens het lopen zetten je voeten wat uit én je voet heeft wat extra ruimte nodig om af te kunnen rollen. Zo kun je met maat 43 met een hardloopschoen zo uitkomen op 44,5.

Een tip bij aanschaf: koop schoenen aan het eind van de dag, dan zijn je voeten op hun grootst (want: uitgezet gedurende de dag). Begin met passen minimaal één maat groter dan je normale schoenmaat. Hoe weet je of de maat juist is? Tussen je grote teen en de voorkant van de schoen moet je ongeveer een duimbreedte ruimte overhouden.

Antipronatieblok of neutraal?

Wanneer je tijdens het rennen op je voet landt, kantelt je voet in mindere of meerdere mate naar binnen om de klap op te vangen. Zak je te veel met je enkel naar binnen, dan noemen we dit overpronatie. Dit kan leiden tot diverse klachten en blessures; denk aan pijn in de enkels, schenen, knieën en heupen.

Je kunt dit naar binnen vallen opvangen door een schoen te dragen met een corrigerend blokje in de zool. Een schoen zonder zo’n blok noemen we ‘neutraal’. Iets meer dan de helft van de lopers heeft een hardloopschoen met een antipronatieblok nodig. Om erachter te komen of dit op jou van toepassing is, kun je het beste een loopanalyse laten doen in een hardloopspeciaalzaak. Hier kunnen ze zien of jouw enkel meer dan nodig naar binnen valt en of je dit moet compenseren met een antipronatieblok.

Bovenwerk

Het is tegenwoordig populair om schoenen te dragen met een volledig geweven bovenwerk. Maar dit is helaas niet voor iedereen geschikt: het is minder stabiel dan een wat traditioneler bovenwerk. Ben je gemiddeld tot zwaar gebouwd, kies dan voor een traditionelere schoen zonder naadloos of geweven bovenwerk. Ben je een licht gebouwd, dan is een soepele schoen meer geschikt voor jou. Probeer verschillende soorten materialen om te ervaren wat je prettig vindt.

Speciaalzaak

Wil je toch advies over de aanschaf van een loopschoen, sla de algemene sportketens dan over en ga naar een hardloopspeciaalzaak. Het personeel is gespecialiseerd in hardloopschoenen en weet precies wat er qua schoenen op de plank staat. Hier geven ze je een advies op maat: wat heb je voor loopstijl en welke schoenen passen daarbij? Het advies is meestal inbegrepen bij de aanschaf van de schoen.

Wil je meer weten over hardlopen voor beginners? Lees dan onze blog daarover.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

vijf × vijf =