Bevlogen mensen voelen zich autonoom. Bevlogen leiders geven daarom vertrouwen. Als je jouw mensen de vrijheid wil geven om hun werk op hun eigen manier uit te voeren, is het belangrijk dat jullie samen de gewenste resultaten voor ogen hebben en hier heldere afspraken over maken. Op deze manier kun je waarborgen dat de vrijheid benut wordt op een manier die bijdraagt aan de gewenste team- en organisatiedoelstellingen. Je gaat dus meer op het ‘wat’ sturen dan op het ‘hoe’.

Als je samen helder hebt gemaakt welke resultaten je medewerker de komende tijd gaat realiseren, is het belangrijk dat je de manier waarop hij of zij deze realiseert, loslaat. Je kunt je medewerker faciliteren en coachen, maar niet meer sturen. Dat wordt pas weer een optie als de resultaten achterlopen of tegenvallen. Je gaat dus delegeren en vertrouwen. Je delegeert de resultaatafspraak aan je medewerker en hebt het vertrouwen dat hij of zij deze realiseert of er in elk geval alles aan doet om dat voor elkaar te krijgen.

Vertrouwen geeft twee resultaten

Soms heb je dit vertrouwen niet. Toch kan het ook dan belangrijk zijn om te delegeren. Dit kan namelijk twee dingen opleveren:

  1. Je medewerker realiseert de resultaten niet. Je gebrek aan vertrouwen bleek te kloppen. Je hebt nu duidelijkheid gecreëerd en kunt in gesprek gaan met je medewerker over de toekomst.
  2. Je medewerker realiseert de resultaten wel. Je gebrek aan vertrouwen bleek niet te kloppen of je medewerker heeft zichzelf verder ontwikkeld. Je hebt nu een goede reden om wel vertrouwen te hebben.

Beide opties zijn vanuit een HR-perspectief positief. Bij de eerste optie creëer je duidelijkheid en bij de tweede optie een succes- of leerervaring. Vanuit jouw managementperspectief is de eerste optie natuurlijk onprettig. Je neemt een risico met je resultaten. Het niet geven van vertrouwen brengt echter ook risico’s met zich mee. Die zijn misschien op de korte termijn onzichtbaar, maar niet minder groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

dertien + 19 =