De meeste mensen zijn blij als de zomer eraan komt; de zon gaat schijnen en de temperatuur gaat omhoog. Daarbij hebben we dan wel een beeld van lekker in de tuin of op een terras zitten, of zelfs aan het zwembad of op het strand. Op het werk is warmte al snel een ander verhaal. Niemand wil tenslotte bezweet rondlopen. Bovendien ben je een stuk minder scherp als je het te warm hebt. Daarom geven we je onze beste tips om koel te blijven op warme werkdagen.

Begin de dag goed

Het begint al meteen bij het opstaan. Douche met lauwwarm water en eventueel een verfrissende douchegel met munt of limoen. Gebruik een antitransparant en scheer je lichaamshaar, want dat is een broedplaats voor bacteriën die zweetluchtjes veroorzaken. Trek schone kleding aan waarin je lichaam makkelijker koel blijft. Wat je mogelijkheden daarin zijn, hangt af van de eisen die je werk aan je kleding stelt. Een korte broek en teenslippers gaan in veel gevallen te ver. Maar je kunt wel kiezen voor losse, lichte kleding van natuurlijke stoffen die goed ademen, zoals linnen en katoenen broeken en jasjes. Dames zijn in dit geval in het voordeel, want zij kunnen ook kiezen voor rokjes en mouwloze bloesjes. Heb je lang haar? Steek dat dan op, want je nek is een goede plek om warmte kwijt te raken.

Houd je werkomgeving fris

Zo kom je dus fris aan op je werk. Wat kun je nu doen om je werkplek op een aangename temperatuur te houden? Een paar ideeën:

  • Zet de airco 5 graden lager dan de buitentemperatuur, anders wordt het verschil met de buitentemperatuur te groot.
  • Ventileer de ruimte aan het begin van de dag, als het nog koel is. Sluit daarna juist de ramen en doe de zonwering naar beneden.
  • Let op: ga niet in de koele luchtstroom zitten, want daarvan kun je stijve spieren of droge ogen krijgen.
  • Zet apparaten die warmte afgeven zoveel mogelijk uit (niet op stand-by).

Is het toch erg warm op je gebruikelijke werkplek? Misschien is er wel een koelere plek te vinden. Een inpandige ruimte bijvoorbeeld, of een ruimte aan de schaduwkant van het gebouw. Ook kan het helpen om op een lagere verdieping te gaan zitten, of in een ruimte met minder warme apparaten en mensen.

Heb je thuis een werkplek die lekker koel blijft, dan is thuiswerken een ideale oplossing. Dat scheelt je ook een warme file of rit met het openbaar vervoer. Is thuiswerken te veel gevraagd, maar mag flexwerken wel? Dan kun je vroeg beginnen en kun je tijdens het warme deel van de dag eerder weg.

Koelen met eten en drinken

Genoeg drinken (het liefst water) is altijd al belangrijk, maar op warme dagen des te meer. Hoe zeer je ook probeert koel te blijven, je zult toch extra vocht verliezen door te zweten. Zorg er daarom voor dat je altijd water bij de hand hebt en neem regelmatig een slokje. Vind je het saai om steeds maar water te drinken, doe er dan wat komkommer, munt, citroen of gember in. Lauwwarme kruidenthee is ook een goede keuze. Zwarte thee en koffie hebben juist een uitdrogende werking, dus pas daarmee op. Drinken is trouwens niet de enige manier om te hydrateren en koelen. Ook met je voeding kun je al veel doen. Rauwkost en fruit zijn op deze dagen een perfecte keuze, omdat ze koud zijn en veel vocht bevatten.

Manieren om op te frissen

Krijg je het toch erg warm? Pas dan deze trucjes toe om weer een beetje af te koelen:

  • Leg een nat doekje in je nek.
  • Laat koud water over je vingertoppen, polsen en ellebogen stromen.
  • Andere plekken waar je jezelf goed kunt koelen zijn in je knieholtes, op je voorhoofd en achter je oren.
  • Neem natte doekjes, deodorant en een gezichts- of bodyspray mee om je in de loop van de dag mee op te frissen.

Op deze manier lukt het je hopelijk om het warme weer niet te gaan vervloeken, maar het te blijven omarmen – tot het moment waarop je wel tijd hebt om ervan te gaan genieten op een zonnige plek. Laat die zomer maar komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

vijf × vier =