Een vooraanstaande wetenschapper uit de positieve psychologie, Barbara Frederickson, heeft veel onderzoek gedaan naar het vergroten van positieve emoties en de effecten daarvan. Op basis van dit onderzoek heeft zij haar ‘Broaden & Build’ theorie geformuleerd.

Het blijkt dat positieve emoties zowel een direct effect als een langetermijneffect hebben. Direct merk je dat positieve emoties je blik openen. Dat wil zeggen dat je meer mogelijkheden ziet. Je bent scherper en alerter en je functioneert beter. Het blijkt dat artsen, nadat ze in een positieve stemming zijn gebracht door iets simpels als een snoepje eten, beter diagnosticeren dan hun collega’s.

Maar ook op de lange termijn is het hebben van positieve emoties van belang. Als je vaak positieve emoties hebt (het liefst drie keer zo vaak als negatieve emoties) herstel je sneller van stress en bouw je aan je veerkracht. Mensen die veel positieve emoties hebben zijn weerbaarder tegen stress en beter opgewassen tegen nare gebeurtenissen in hun leven. Verder vergroot het direct je energie en bevlogenheid.

Hoe roep jij positieve emoties op? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

14 − een =