Het zit in de aard van de meeste mensen om nare en onprettige gevoelens te willen vermijden en voorkomen. Ons instinct vertelt ons te vechten of te vluchten. Vanuit dit instinct proberen we situaties te controleren of te vermijden. Als dat niet lukt, onderdrukken we onze nare gevoelens of we compenseren ze met iets anders.

Accepteer

Deze reactie is niet effectief. Gevoelens laten zich niet selectief wegdrukken en omstandigheden zijn zoals ze zijn. Alle pogingen om dit te veranderen kosten eigenlijk alleen maar onnodige energie, zullen je nare gevoelens versterken of je beroven van je vermogen om ook positieve gevoelens te ervaren. Het werkelijk kunnen accepteren van het leven zoals het zich aan je voordoet en de bereidheid hebben om de bijbehorende gevoelens te ervaren, is een belangrijke vaardigheid en techniek om energiek en ontspannen te leven.

Experimenteer

Probeer hier maar eens mee te oefenen. Gebeurt er iets waardoor je eigenlijk weg wil lopen of wil je er niet aan denken? Doe dan het tegenovergestelde van wat je instinct je ingeeft en kijk eens wat er gebeurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

vijf × 5 =