Het boek Ikigai: het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven groeide in Nederland razendsnel uit tot een echte bestseller. De schrijvers, Frances Miralles en Héctor García, gingen in Japan op zoek naar factoren die ervoor zorgen dat mensen bovengemiddeld oud worden. En niet zomaar oud, maar ook nog eens gezond en gelukkig oud. Wat blijkt: een werkzaam leven zou daarbij wel eens een belangrijke rol kunnen spelen. Hou dus maar op met dat aftellen tot je pensioen.

Waarom doorwerken goed voor ons is

De redenen waarom een werkzaam leven wel eens zou kunnen leiden tot een lang leven zijn te verdelen in enkele hoofdthema’s:

Lichamelijk actief blijven

Dat veel zitten ongezond voor ons is, weten we zo langzamerhand wel. Vaak wordt daarbij met de beschuldigende vinger gewezen naar zittende beroepen. Maar een baan zorgt er in ieder geval voor dat je uit je bed of van de bank komt. Misschien fiets je wel naar je werk of maak je tijdens de lunchpauze een ommetje met je collega’s. Op die manier kan werken dus wel degelijk bijdragen aan meer beweging in je leven – zelfs als het zittend werk is.

Geestelijk actief en gezond blijven

Ook je brein en gevoelsleven hebben baat bij een actieve levensstijl. Nieuwe dingen blijven leren is namelijk dé manier om je hersenen fit te houden. Of je het nu leuk vindt of niet, op je werk word je regelmatig gedwongen om nieuwe dingen te leren, al is het maar die nieuwe software die je moet leren gebruiken. En zelfs de stress blijkt gezond voor je te zijn! Maar dan wel een lichte vorm van stress, want met zware stress versnel je het verouderingsproces alleen maar. Ook kan werken depressies en burn- of bore-outs te voorkomen. Een mens blijkt nu eenmaal wel te varen bij zelfontplooiing en uitdaging – dingen de we vaak in ons werk vinden. Ook in dit opzicht geeft een baan je een reden om uit bed te komen en dat kan cruciaal zijn voor je geestelijke gezondheid.

Mensen om je heen hebben

Iets anders wat Miralles en García opviel bij hun bezoek aan een Japanse gemeenschap met opvallend veel honderd-plussers, waren de nauwe sociale banden die ze hadden. We lijken er wel bij te varen om een groep mensen om ons heen te hebben met wie we interesses delen, feestjes vieren en spelletjes spelen. En ook al zijn je collega’s lang niet altijd je beste vrienden, het is toch een groep mensen met wie je dingen meemaakt en deelt. Als je nooit met pensioen gaat, hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je dagenlang helemaal niemand spreekt, terwijl veel gepensioneerde ouderen wel met die mate van eenzaamheid te kampen hebben.

Een doel hebben

Tot slot is er de factor waarnaar het boek genoemd is: Ikigai, het hebben van een doel in het leven. Het hebben van zo’n doel geeft je elke dag weer moed, kracht en (alweer) een reden om uit bed te komen. Nu klinkt het hebben van een doel in het leven nogal gewichtig, maar je kunt je doelen zo klein of zo groot maken als je zelf wilt. In het ideale geval valt je Ikigai samen met een bezigheid waarvan je in de flow raakt. Je weet wel, dat heerlijke gevoel als je de tijd en alles om je heen vergeet en helemaal opgaat in je werk. Als je dat gevoel weet te vinden in jouw werk, wil je straks niet eens met pensioen en zou je daar wel eens heel oud mee kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

een × vier =