Trainen met warm weer: je moet je er even op aanpassen. Maar met de juiste keuzes en voorbereidingen kan het prima. We schreven hier eerder al een artikel over, onder meer over de juiste kleding. Deze keer geven we tips over (voldoende) drinken.

Op tijd drinken

  • Begin met drinken voordat je dorst hebt. Wanneer je de dorstprikkel ervaart, ben je eigenlijk al te laat en heb je al teveel vocht verloren.
  • Drink vóór en tijdens je training. Neem regelmatig waterpauzes (bijvoorbeeld elke 15 minuten) en leer jezelf aan om te drinken voordat je dorst hebt.
  • Thee en koffie zijn voeren vocht af, iets wat je bij warmte juist niet kunt gebruiken. Wil je graag thee drinken, houd het dan bij kruidenthee. Koffie kun je bij warmte beter beperken.

Let op de hoeveelheid

Een manier om te bepalen hoeveel je moet drinken is door jezelf te wegen. Ga voor de training op de weegschaal staan en onthoud je gewicht. Houd ook bij hoeveel je drinkt tijdens je training. Weeg jezelf na de training weer. Ben je lichter? Dan heb je te weinig gedronken, vul dan ieder geval het verschil aan gewicht aan met water. Een vaak gehoord advies is om zelfs nog wat meer bij te drinken, tot 150%. Tel hiervoor je gewichtsverlies op bij wat je hebt gedronken en doe dat keer 1,5. Maar overdrijf het niet: drink niet zoveel dat je misselijk wordt. Probeer het bij maximaal een liter per uur te houden.

Sportdrank tegen uitdroging

Erg veel zweten bij hitte zorgt niet alleen voor vochtverlies, maar ook voor verlies van natrium en kalium. Dit kun je eenvoudig aanvullen door het drinken van een hypotone drank (niet te verwarren met hypertoon) na de training. Deze sportdrank is verrijkt met elektrolyten (dit zijn mineralen) en er zit weinig suiker in. Hierdoor wordt het snel door het lichaam opgenomen. Ook stimuleert hypotone drank je dorstprikkel, doordat er een klein beetje zout in zit. Zo is het makkelijker om genoeg te blijven drinken.

Train je langer dan een uur, en wil je ook je koolhydraten aanvullen tijdens je training? Neem dan een isotone drank. De samenstelling van suiker en elektrolyten hiervan is gelijk aan het bloed. Sport je minder dan een uur, dan is het eten van een koolhydraatrijke maaltijd na je training voldoende (bijvoorbeeld fruit met yoghurt, of je normale avondeten). Gebruik nooit zouttabletten; die zijn niet nodig en verergeren juist je vochttekort.

Tot slot: vermijd trainen in de brandende zon of wanneer het simpelweg te warm is. Ga niet koste wat kost door, ook al voelt het niet goed, of weet je eigenlijk wel dat je beter niet kunt gaan. Vergeet niet dat extreme hitte ervoor kan zorgen dat je je bewustzijn verliest, of zelfs het loodje legt, hoeveel je ook drinkt. Wees verstandig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

9 + 10 =