Paulien Cornelisse ken je waarschijnlijk wel van Wie is de mol, De Wereld Draait Door of haar boek Taal is zeg maar echt mijn ding. Maar wist je dat ze ook een boek heeft geschreven over het leven op kantoor? De verwarde cavia is een verbazingwekkend herkenbaar boek, zeker als je bedenkt dat de hoofdrol wordt gespeeld door een cavia met menselijke collega’s.

Cavia en haar collega’s

Via Cavia (Caaf voor vrienden en kennissen) leren we haar collega’s kennen. Cavia werkt op de afdeling Communicatie, samen met Kim die altijd over haar vriend Stanley praat. Maar van Kim kan Cavia dat wel hebben. Voor haar en de gezellige receptionist Roy maakt Cavia speciale cappuccino’s, waarbij ze jammer genoeg wel het lekbakje laat overstromen zodat ze de pantry moet dweilen.

Cavia heeft regelmatig te maken met HR-hoofd Stella en weet haar woede handig te ontwijken als ze per ongeluk een berichtje over Stella (“Let maar niet op haar!”) naar Stella stuurt. Als Cavia’s computer opeens onverklaarbaar ‘ping’ zegt, kan ze altijd terecht bij Harm-Jan van IT. Per mail dan wel, want Harm-Jan heeft telefoonvrees. Ruud die zijn collega’s altijd rakkers noemt vermijdt ze liever, net als Marja die elke zin uitspreekt met een uitroepteken.

De gemiddelde werkdag

De humor in het leven van Caaf zit hem in de kleine dingen, want meestal gebeurt er niet zo heel veel op het kantoor waar ze werkt. Als ze zorgt dat ze een beetje op tijd is, kan ze mooi nog een tijdje googelen op enge ziektes. Als Stella dan binnenkomt, zegt ze gewoon dat ze haar tanden alvast in die mailing wilde zetten. Als er maar niet weer van die rare blokjes worden weergegeven in plaats van de speciale tekens, want daarvoor heeft zelfs Harm-Jan geen kant-en-klare oplossing.

Cavia’s ultieme tip om de werkdag door te komen is post-its op je monitor plakken, zodat je er druk uitziet en dan een beetje uit het raam kijken – dat voelt ontzettend mindful. Of je neemt uitgebreid de tijd om te bedenken wat je als reactie op die ene rotopmerking van een collega had kunnen zeggen, maar niet hebt gezegd.

Het jaar rond op kantoor

Zo volgen we Cavia ongeveer een jaartje, van de ochtend nadat ze oud en nieuw heeft gevierd bij een vriendin met vervelende kinderen tot de kerstborrel waar ook ontslagen Anne-Bet van de boekhouding opduikt – samen met de hond met nierstenen die haar ontslag heeft veroorzaakt.

Daartussen krijgt ze een workshop timemanagement en een lesje bedrijfsyoga, is er een heidag in een Nivon-huis en verstuurt Cavia per ongeluk zo’n succesvolle mailing dat ze er een keynote (‘spreekbeurt met plaatjes’) over moet geven. In de zomer zit ze een tijdje helemaal alleen op kantoor, omdat iedereen op vakantie is en zij van Stella pas in september mocht. De jaarlijkse zomerborrel is vanwege al die vakantiegangers al in de lente gehouden – binnen, want het regende natuurlijk.

Cavia of geen cavia

Terwijl je zo het reilen en zeilen op kantoor volgt, heb je bijna niet in de gaten dat Caaf een cavia is. Behalve dan als ze weer eens een natte vacht heeft door de regen, of er kruimels  van het ontbijt in zijn achtergebleven. Helemaal de enige cavia in het boek is Caaf trouwens niet – maar hoe dat precies zit, moet je zelf maar lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

een + 3 =