Droom je er al een tijdje over om voor jezelf te beginnen, maar durf je de stap nog net niet te zetten? Dan ben je zeker niet de enige. Het is ook niet niks en het valt niet mee om te bepalen hoe je de overstap precies zou kunnen maken. In deze blog helpen we je op weg met 3 stappen die je kunt zetten om dichter bij je droom te komen: een eigen bedrijf!

Stap 1: maak een ondernemingsplan

De eerste en moeilijkste stap is het maken van een plan. Je wilt je baan tenslotte niet opzeggen zonder dat je weet hoe je je inkomsten voortaan gaat realiseren. Stel daarom eerst een ondernemingsplan op en beantwoord daarin de volgende vragen:

  • Welke dienst of welk product ga je in de markt zetten? Is daar vraag naar? Waar ga je klanten vinden?
  • Wat heb je nodig om je dienst of product te leveren? Ga je bijvoorbeeld vanuit huis werken of heb je een bedrijfspand nodig? Als je grondstoffen nodig hebt, of producten van anderen om te verkopen, wie worden dan je leveranciers? Werk je alleen of moet je personeel inhuren? Heb je voor je nieuwe werkzaamheden bepaalde diploma’s of vergunningen nodig? Hoe ga je dit alles financieren? Welke verzekeringen heb je nodig om de risico’s af te dekken? Hoe regel je je pensioen? Ga je zelf je financiële administratie bijhouden, of schakel je daar hulp bij in? Bij welke bank gaat je zakelijke rekening lopen? Probeer een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de infrastructuur die jij straks nodig hebt voor je bedrijf.
  • Welke inkomsten moet je bedrijf genereren om ervan rond te kunnen komen? Houd er rekening mee dat er een groot verschil zit tussen bijvoorbeeld je uurtarief als zzp’er en je uurloon als werknemer. Freelancetarieven lijken in vergelijking misschien lekker hoog, maar vergeet niet dat daar al je kosten en belastingen nog vanaf moeten. Betaalde vrije dagen heb je straks niet meer, dus je tarief moet hoog genoeg zijn om een buffer op te bouwen voor als je griep krijgt of een vrije dag wil nemen. Ga je als zzp’er aan de slag, dan zijn er verschillende sites waarop je jouw gewenste uurtarief kunt berekenen.

Je ziet, het is nog niet niks, zo’n ondernemingsplan. Voor een beetje houvast vind je wat concrete voorbeelden van ondernemingsplannen op de site van ikgastarten.nl.

Stap 2: het gezicht van je bedrijf

Wil je na het zwoegen op bovenstaande vragen nog steeds voor jezelf beginnen? Dan is het tijd om het gezicht van je bedrijf te bepalen. Weet je bijvoorbeeld al een naam voor je onderneming? Kun je een tagline bedenken die in een paar woorden duidelijk maakt wat je doet? Heb je al bepaalde bedrijfskleuren of een logo in gedachten? Een goed begin is het halve werk, dus het kan de moeite waard zijn om hiervoor een professional in te schakelen. Op basis van je logo en verdere uitstraling kun je dan ook gaan werken aan je website, visitekaartjes, social mediaprofielen en andere manieren om jezelf te profileren.

Stap 3: inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een mooi moment: je gaat naar de Kamer van Koophandel om je in te schrijven als onderneming. Niet onbelangrijk: bepaal van tevoren welke rechtsvorm het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Daarover vind je meer op de website van de Belastingdienst. Ook staat daar meer informatie over de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel geeft je gegevens door aan de Belastingdienst, die je vervolgens een btw-nummer stuurt.

En dan is het zover: je website kan live, het bord kan op de gevel en het netwerken kan beginnen. Gefeliciteerd, vanaf nu ben je eigen baas! Het harde werken kan beginnen, maar met bovenstaande stappen heb je al een heleboel werk verzet. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

15 − acht =