Het is niet de hobby van de meeste zzp’ers, maar het hoort erbij: de administratie. Het liefst ben je natuurlijk bezig met datgene wat je het liefste en beste doet en beperk je de uren die je aan de administratie besteedt tot een minimum. Maar wat is dat minimum? Hoeveel administratie heb je als zzp’er nu eigenlijk echt nodig? Met onderstaande administratieve handelingen kom je al een aardig eind. En als je weet wat de voordelen zijn, krijg je er misschien zelfs wel plezier in.

Inkomsten en uitgaven bijhouden

Het begint allemaal met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Van de zakelijke uitgaven die je doet, bewaar je de facturen en bonnetjes. Voor je inkomsten maak je zelf facturen, waarop de volgende gegevens moeten staan:

  • Factuurdatum
  • Volgnummer factuur
  • Naam, adres en btw-nummer van de klant en van jezelf
  • Een omschrijving van wat je hebt geleverd
  • Prijzen exclusief btw, plus de btw die je in rekening brengt

Alles in één overzicht

Al die inkomsten en uitgaven zet je overzichtelijk bij elkaar. Dat kan in een Excel-sheet, maar een boekhoudprogramma is in veel gevallen wel zo handig. Je deelt de inkomsten en uitgaven hierbij op in categorieën: de grootboekrekeningen.

Het voordeel van een boekhoudprogramma is dat dit een alles-in-één-oplossing biedt. Vaak kun je je facturen direct in het boekhoudprogramma maken, zodat je ze niet meer apart hoeft in te boeken. Ook een koppeling met je bankrekening en direct het scannen van bonnetjes als je een aankoop doet schelen een hoop werk achteraf.

Aangifte doen

Op basis van deze gegevens kan je aangifte van je inkomsten doen bij de Belastingdienst. Dat kan niet alleen, dat moet zelfs – leuker kunnen we het niet maken.

De aangifte omzetbelasting (btw) is een fluitje van een cent als je je inkomsten en uitgaven netjes hebt bijgehouden. De meeste zzp’ers doen dit per kwartaal. Alle btw die je hebt ontvangen, min de btw die je hebt betaald over zakelijke uitgaven, moet je afdragen aan de Belastingdienst. Als je per jaar onder een bepaald bedrag aan af te dragen btw blijft, kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling (KOR) en word je hier (gedeeltelijk) van vrijgesteld.

Daarnaast doe je één keer per jaar aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor moet eerst een winst- en verliesrekening voor het afgelopen jaar worden opgesteld. Hierin staat precies wat je hebt verdiend, wat je zakelijke vermogen is en wat je afschrijvingen en eventuele voorraad zijn. Je zult dus moeten bijhouden wat je precies op voorraad hebt, of minstens een keer per jaar moeten inventariseren.

Zelf doen of uitbesteden

Vind je het allemaal veel te ingewikkeld? Dan kun je je administratie altijd nog uitbesteden aan een administratiekantoor of boekhouder. Om de kosten in de hand te houden, kun je dit ook deels doen: bijvoorbeeld wel zelf de inkomsten en uitgaven bijhouden/inboeken en per kwartaal de aangifte omzetbelasting doen, maar één keer per jaar extern de winst- en verliesrekening en aangifte inkomstenbelasting laten doen. Het voordeel van het inhuren van een specialist is niet alleen dat je het zelf niet hoeft te doen, maar ook dat een boekhouder precies weet van welke voordelen je gebruik kunt maken. Daarmee kun je de kosten van zo’n boekhouder deels terugverdienen.

Lasten maar ook lusten

Al die tijd en kosten die er in je administratie gaan zitten, lijken misschien alleen maar vervelend, maar het bijhouden van je administratie heeft ook zeker voordelen. Niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor jezelf. Zo krijg je door het bijhouden van je geldstromen een goed beeld van hoe je onderneming het doet, waardoor je goed onderbouwd beslissingen kunt nemen. Je houdt het overzicht over facturen die je nog moet betalen of waarvoor je nog betaald moet worden en je wordt dus vergoed voor de btw die je hebt betaald over zakelijke uitgaven. Ook kun je bij de aangifte inkomstenbelasting je voordeel halen met regelingen zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Dat zijn dan weer de leuke dingen van de administratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

19 + elf =