Als je voor jezelf begint, denk je liever niet aan rampscenario’s. Toch is het verstandig om je vanaf het allereerste begin te verzekeren voor wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Als je in dienst bent, hebben je werkgever en de overheid in sommige gevallen al iets voor je geregeld. Maar nu sta je er echt alleen voor! We zetten enkele belangrijke zakelijke verzekeringen voor je op een rij.

Let op: sommige verzekeringen heb je misschien al afgesloten voor jezelf als persoon. Maar verzekeringsmaatschappijen maken (ook bij zzp’ers) wel degelijk onderscheid tussen zakelijk en privé. Je kunt er dus niet automatisch van uitgaan dat zakelijke claims onder die verzekeringen vergoed worden. Vraag dit na en verzeker je zakelijk bij als dat nodig is.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je door ziekte niet kunt werken, is het extra vervelend als je daardoor ook nog helemaal zonder inkomsten komt te zitten. Toch is dat de realiteit voor veel zzp’ers: een dag niet gewerkt is een dag niets verdiend. Om in geval van langdurige ziekte toch een inkomen te hebben, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De premie is onder andere afhankelijk van de gewenste uitkering per maand en de wachttijd die je eventueel kunt overbruggen. De kosten kunnen flink zijn, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Stel je voor: je gaat op bezoek bij een klant en je beschadigt een glazen deur met je gereedschap of morst koffie over een computer. Daar kan een aardig prijskaartje aan hangen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat je daardoor niet meteen in de financiële problemen komt en vergoedt dit soort schadeclaims voor je.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat het dus om materiële schade. Maar wat nu als een klant door een fout van jou inkomsten misloopt of kosten maakt, bijvoorbeeld omdat je iets verkeerd hebt berekend of opgeschreven? In dat geval zorgt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ervoor dat je niet in de problemen raakt door een schadeclaim die je niet kunt betalen.

Zakelijke rechtsbijstandsverzekering

Bij een zakelijk geschil is het wel zo fijn om terug te kunnen vallen op een advocaat die jouw belangen behartigt. Maar de kosten voor zo’n advocaat kunnen aardig oplopen. Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering is dan ook zeker een goed idee als dit een scenario is waarmee je in de toekomst wel eens te maken zou kunnen krijgen. En laten we eerlijk zijn: dat kunnen we allemaal.

Inventaris- en goederenverzekering

Je staat er niet altijd bij stil, maar je hebt best wat spullen nodig voor het voeren van je bedrijf. Zelfs als je geen bedrijfspand of een voorraad hebt, heb je wel spullen aangeschaft die je gebruikt om je werk te doen. Al die spullen kun je verzekeren met een inventaris- en goederenverzekering: een inboedelverzekering, maar dan zakelijk. Let er wel op dat spullen zoals een laptop en je telefoon hier niet per se onder vallen: daarvoor kun je dan weer een aparte ‘draagbare elektronische hulpmiddelverzekering’ afsluiten.

Bedrijfsstagnatieverzekering

Een vergoeding bij schade aan je bedrijfspand en inventaris is fijn, maar wat doe je als je tijdens het wachten op nieuwe spullen geen werk kunt verzetten? Stel je voor dat er een boom door het dak van je beautysalon is gevallen, of je kantoor door brand- en/of waterschade tijdelijk onbruikbaar is? Als je een bedrijfsstagnatieverzekering hebt afgesloten, zit je niet helemaal zonder inkomen tot je je werk weer kunt oppakken.

Zakelijke autoverzekering

Gebruik je voor je onderneming een auto die je zakelijk betaalt en gebruikt? Dan heb je ook een zakelijke autoverzekering nodig voor alle ongelukjes die bij autorijden nu eenmaal in een klein hoekje zitten.

Zakelijke reisverzekering

Maakt reizen deel uit van jouw onderneming? Dan kan het verstandig zijn om ook een zakelijke reisverzekering af te sluiten. Het zou jammer zijn als je niets vergoed krijgt van je particuliere reisverzekering, omdat blijkt dat je voor je werk op pad was.

Denk ook aan je pensioen

Tot slot: denk ook aan het opbouwen van je pensioen, anders heb je straks na een leven lang hard werken als zzp’er alleen je AOW.

Puzzelen en afsluiten

Het hangt van je branche af welke verzekeringen je precies nodig hebt. Voor de bouw is er bijvoorbeeld nog de Construction All Risk-verzekering (CAR). Ook zijn er verzekeringsmaatschappijen die complete verzekeringspakketten voor zzp’ers aanbieden. Kortom: het is best even puzzelen om uit te zoeken wat in jouw geval het beste is. Maar als je dat niet doet, zou je er later wel eens spijt van kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

twee + 10 =