Wil je jouw wekelijkse hardlooprondje extra nuttig maken, en tegelijkertijd nóg fitter worden en sterke billen trainen? Probeer dan eens plogging! Plogging is een samentrekking van de woorden jogging en plocka upp (Zweeds voor oprapen) en combineert hardlopen met het opruimen van zwerfafval.

Hoe werkt plogging?

Het principe is eenvoudig. Trek je sportkleding aan, neem een vuilniszakje mee en eventueel een paar handschoenen. Kom je tijdens het hardlopen een stuk zwerfafval tegen, doe dan een squat (kniebuiging) en stop tegelijkertijd de rommel in je afvalzak. Wil je niet met een zakje lopen, gooi dan wat je tegenkomt in de eerstvolgende vuilnisbak (en doe daar gelijk ook een squat, of push-up).

Wat zijn de voordelen van plogging?

Doordat je telkens een squat maakt wanneer je iets oppakt, train je je benen en billen. Daarnaast kun je in de stukken tussen het oprapen wat extra vaart maken, waardoor het gelijk een intervaltraining wordt. Bovendien ruim je ook nog eens je leefomgeving en favoriete hardlooproute op: dat is zowel goed voor het milieu als voor jezelf (en iedereen in de buurt). Een goede daad doen versterkt het gevoel dat je leven zin heeft en waardevol is. Nu zal je niet gelijk de reden van bestaan vinden in het verzamelen van een zak zwerfafval, maar je zult ongetwijfeld een goed gevoel hebben dat je die rommel uit de natuur hebt gevist. Onbaatzuchtigheid maakt gelukkig!

Deel je goede daad

Ben je trots op je daad (dat mag!) deel het dan op social media met de hashtag #plogging, vindt gelijkgestemden en neem je virtuele high fives in ontvangst. Misschien inspireer je ook anderen om mee te doen. Dit versterkt je gevoel van verbondenheid, wat je ook weer een gelukkiger mens maakt.

Variaties

Kun je niet hardlopen, dan kun je alsnog meedoen: wandelen en afval opruimen is prima! Plalks houden je fit en ook dan kun je squatten en daarmee je billen en benen trainen. Heb je jonge kinderen, dan vinden zij het misschien leuk om mee te gaan. Sla drie vliegen in één klap: je komt aan je beweging, brengt tijd met elkaar door én doet wat voor de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

18 − zes =