Wist jij dat yoga ooit is bedacht door mannen? Desondanks lijkt de drempel voor mannen om mee te doen aan een yogales hoger dan voor vrouwen. Misschien heeft dit te maken met bestaande vooroordelen: yoga zou zweverig zijn, alleen voor lenige mensen en “eigenlijk is het geen echte sport”. Een gemiste kans, want iedereen heeft baat bij de ademhalingstechnieken en Asana’s die je bij yoga leert.

Daarom zijn hier, speciaal voor de mannen, drie redenen om toch eens een lesje mee te pakken:

Intense workout

Ondanks dat het meer is dan een workout, kan het trainingselement een goede reden zijn om te beginnen met yoga. Een drijfnatte mat is te garanderen bij een les poweryoga, want reken maar dat het zweet je uitbreekt! Deze les richt zich meer op het lichamelijke en minder op het mentale gedeelte. Dit was de inspiratie voor Broga, een speciale yogasoort voor mannen. Broga is een fysiek intensieve training gericht op het ontwikkelen van flexibiliteit, kracht, ontspanning, mobiliteit en uithoudingsvermogen. Zo train je alsnog je core, spieren en conditie. Maar dan met jezelf als ‘gewicht’.

Het maakt je lichaam flexibeler

Bij de meeste sporten die mannen doen, maak je je lichaam niet flexibeler en mobieler. Denk hierbij bijvoorbeeld aan krachttraining, voetbal en hardlopen. Bij yoga besteed je aandacht aan het rekken en strekken van je spieren. Je hoeft hier absoluut niet lenig voor te zijn. Het gaat niet om een eindresultaat, maar om jouw persoonlijke voortgang. Een flexibeler lichaam betekent minder blessures en betere sportprestaties in het algemeen.

Een rustigere ademhaling

Vaak vinden mannen de ademhalingsoefeningen zweverig. Terwijl dit misschien wel het meest zinvolle element uit de yogales is: de ademhalingsoefeningen houden je juist met beide benen op de grond. Een onrustige ademhaling die je sympathische zenuwstelsel – het stresssysteem – activeert, is vanzelfsprekend tijdens het sporten. Maar door de juiste ademhalingstechniek te leren en te gebruiken, kun je het parasympatische zenuwstelsel – het gedeelte dat zorgt voor rust, ontspanning en herstel – activeren. Dit is van belang bij het sporten en komt je uithoudingsvermogen en zelfherstellend vermogen ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

19 − vier =